субота, 21. јануар 2012.

Bosiljak i njegove osnovne karakteristike

Bosiljak (Ocimum basilicum) je godišnja biljka sa karakterističnim mirisom. Stabljika je uspravna i  razgranata. Listovi su zelene ili ljubičaste boje. Bosiljak je aromatična biljka, čija su kulinarska i ljekovita svojstava davno poznata. Bosiljak je jakog ukusa a u prekomjernim količinama može biti i otrovan.

Bosiljak potiče iz tropskih i suptropskih krajeva Azije a uzgaja se u Europi, Aziji, Africi i Severnoj Americi. U našim krajevima bosiljak se masovno uzgaja kako u vrtovima tako i u cijeloj zemlji.

Danas postoji dosta vrsta bosiljka i raznih variteta ove biljke. Oni se razlikuju ne samo morfološki već i prema količini i kvalitetu eteričnih ulja i mirisa. Na temelju toga stvorene su mnoge vrste bosiljka koje se specijalno uzgajaju. Bosiljak, zdrava hrana i vino recepti su za ocuvanje dobrog zdravlja..

Zahtjevi za uzgoj bosiljka

Bosiljak treba toplinu i svjetlo. Sjemena počinju klijati na 12-15 ° C, optimalno je 20-22 ° C. Mlade biljke mogu preživjeti na temperaturi od oko 10 ° C, ali samo za kratko - 1-2 dana. Rast i razvoj se zaustavlja na 10 ° C. Pri niskim temperaturama i u vreme kišovitih dana, početkom cvatnje daje manje eteričnih ulja u sirovini nego za vreme sunčanih i toplih dana.

Potrebe za vodom takođjer su neophodne za dobar razvoj bosiljka. Posebno tijekom klijavosti sjemena u razvoju prvog lista i tijekom berbe.

Za što bolji razvoj kvalitetnog bosiljka potrebno je tlo obogatiti humusom.

Optimalno vrijeme za berbu bosiljka je neposredno prije cvatnje - onda je aroma bosiljka na vrhuncu. 

Нема коментара:

Постави коментар