среда, 25. јануар 2012.

Bosiljak u liječenju

Osim kulinarskih čarolija, bosiljak ima zaslužno mesto i u lečenju raznih bolesti.

Ova biljka ima antimikrobna i antioksidativna svojstva. To objašnjava njegovu široku upotrebu u fitoterapiji. Bosiljak pomaže kod glavobolie, stomačnih tegoba, kašlja, angine, pa čak i zubobolje.

Ulje od bosiljka se naširoko koristi u tradicionalnoj Ayurvedskoj medicini, kao i u mnogim drugim istočnjačkim metodama iscjeljivanja.

Indijski znanstvenici su otkrili da bosiljak ima snažna anti-upalna svojstva i može ublažiti bol i otekline povezane s artritisom, kako su objavile novine Daily Mail.

Studije pokazuju da uzimanje koncentrirani ekstrakti dvije vrste bosiljka (Ocimum americanum i Ocimum tenuiflorum) smanjuje otekline od 73% u roku od 24 sata.

Za razliku od lijekova, ova divna aromatična biljka nema dokazanih nuspojava (iritacija probavnog trakta, peckanje ili bol u trbuhu). Štoviše, bosiljak ima svojstva da zaštiti od dijabetesa jer povoljno djeluje na snižavanje krvnog šećera.

Bosiljak se u ayurvedskoj medicini može uzeti u obliku čaja ili svjež - u salatama i jelima.

Zanimljivo je da on ipak ima dva lica. Prvo - može biti vrlo ljekovit i daje lijep okus, drugo -  u prekomjernim količinama može biti i otrovan.

Нема коментара:

Постави коментар