недеља, 22. јануар 2012.

Bosiljak u ishrani

Bez obzira na legende o podrijetlu bosiljka, činjenica je da je ova biljka doista kao stvorena za kulinarske čarolije.

Širom svijeta u kuhinji se upotrebljava lisće bosiljka i to: svježe, sušeno ili smrznuto u zamrzivaču, ali tipično je da u sušenom obliku bosiljak mijenja okus u potpunosti. Svetski poznati kulinari preporučuju da bosiljak bude pohranjen smrznut ili zamotan u vlažnom papiru u hladnjaku.

Bosiljak je najbolje dodati kao začin na kraju kuhanja (na ulju je vrlo nestabilan), kako bi se zadržalo što više okusa. Ovo pravilo naravno uvijek vazi kada su zacini u pitanju.

Tipično, bosiljak se koristi za izradu preljeva za salatu, umake, u svim vrstama jela sa piletinom, variva. Čak ulazi u sastav tajnog recepta poznatog monaškog likera "Chartreuse." Ponekad se dodaje i voćnim džemovima i želeima - osobito kada su u pitanju jagode, maline ili šljive.

Najpoznatiji umak s bosiljkom je u kombinaciju sa mješavinom začina, pinjolom, maslinovim uljem i parmezanom. Drugi je sa rajčicom, sirom i maslinovim uljem, kao svjetski poznata Caprese salata.

Ne smijemo zaboraviti da je bosiljak jedan od osnovnih sastojaka svjetski popularne talijanske pizze Margarita. Bosiljak je inače tesno povezan sa autentičnom talijanskom kuhinjom kao dadatak testenini, što joj daje specifičan i prepoznatljiv okus.

Zatim, bosiljak se širom planete upotrebljava za dekoraciju sendviča, salata i jela sa mesom.

Ova aromatična biljka se također široko koristi u Vijetnamu i na Tajlandu. Ukoliko nekada posetite ove zemlje, i probate njihovu domaću kuhinju, teško da ćete ikada zaboraviti fantastičan miris koji se nadvija nad svakim tanjurom za koji je zaslužan - naravno bosiljak. Dovoljno je spomenuti njihov slavni specijalitet sa piletinom, bosiljkom i čilijem, koji unatoč paklenoj vatri oduševljava božanskim mirisom.

Нема коментара:

Постави коментар